INDIANKRASSE 'Alaska'
INDIANKRASSE 'Alaska' Tropaeolum majus

Krukodlad indiankrasse med växtbelysning

Indiankrasse (Tropaeolum majus) av variant Alaska är en fin och effektfull växt. Med gröna blad som nästan ser melerade ut och blommor i varierande färger av rött och gult.

Förutom att indiankrasse är en utmärkt blomma att odla i kruka, låda eller ampel då hon ger en trevlig blandning av färger, är hon också ett kul sätt att liva upp sallader eller maträtter med då alla delar av plantan är ätbara. Med sin pikanta smak och hetta påminner Indiankrasse lite om Ruccola och kan med fördel odlas inomhus med växtlampa, vilket vi kommer demonstrera i odlingsförsöket här under.

Vecka 2

Vi börjar dokumentationen av testodlingen med Indiankrasse (Alaska) med 48 Watt växtlampa två veckor efter sådd då det inte hände mycket första veckan. Ett flertal frön såddes vid experimentet men det friskaste valdes ut för odlingstest med växtbelysning.

Odlingen av Indiankrasse pågår som nämnt ovan med 48 Watt växtbelysning skena från Gemma. Men för praktiska anledningar använder vi 18w spotlight som belysning vid bild-dokumentering. Både 48 Watt skena och E27 18w växtlamporna delar samma spektrum och förhållande av våglängder så färgmässigt håller sig bilderna rätta för presentation, även om det är som vi nämnt i tidigare inlägg här lite problem ibland att få rätt färger med digitalkameror när det kommer till monokroma LED färger.

Två veckor har som nämnts nu gått av odlingen och plantan har trots sin sega sådd tagit sig bra. Två fina, gröna och friska blad har slagit ut och nya är på väg. Indiankrasse har efter sådd blivit planterad i en liten kruka med vanlig planteringsjord.

Vecka 3

Vår Indiankrasse mår fortfarande som förväntat under Gemmas växtlampa. Tillväxten är fortfarande lite seg, men ett nytt fullt blad har tillkommit och förhållanden är goda vilket växtens stam vittnar om där det är flera nya blad på väg.

Bevattning har skett sparsamt och rötterna ser ut att utvecklas fint då de börjar titta ut på undersidan.

1 månad

Nu har växten börjat ta sig ordentligt. En mängd nya gröna och friska blad har slagit ut med Indiankrassens väldefinierade bladmönster. Stammen ger kontinuerligt nya skott med nya grenar och blad under växtlampan.

Rotsystemet har utvecklats fint vilket framgår på bilden under och det är nu dags att skola om plantan i en lite större kruka.

Vecka 5

Efter att ha blivit omplanterad i en större kruka veckan tidigare ser hon nu ut att börja trivas riktigt bra under växtlampan. En mängd nya blad har tillkommit som alla ser lika friska och gröna ut som sina föregångare.

Bevattning sker regelbundet i små mängder allteftersom plantan är i behov, men ingen näring har tilldelats än.

Vecka 6

Som tidigare ökar tillväxten exponentiellt. Det dyker upp fler och fler blad dagligen.

En blomsterpinne används nu för att stödja upp plantan. Det blir ofta så för plantor som odlas inomhus utan fläkt att de behöver ha något slags stöd. Växter som odlas utomhus får konstant utstå vind och väder som härdar både stam och grenar, vilket hjälper växten att stå upprätt.

Vecka 7

Plantan mår nu riktigt bra och växer inte bara på höjden utan även på bredden. Alla blad ser friska och fina ut och har snart växt över sin blomsterpinne.

Rotsystemet ser som tidigare friskt och fräscht ut med rötter som börjar ta sig ut på undersidan. Det börjar nu bli dags att omplantera vår Indiankrasse än en gång till en ännu större kruka. Vi skippar fortfarande näringen då plantan verkar klara sig bra på näringsinnehållet i planteringsjorden. När hon väl börjar blomma under växtlampan kommer vi börja ge en mindre mängd näring som är anpassad för blomning.

2 månader

Utvecklingen av både blad och rotsystem har gått som förväntat och plantan har nu blivit omplanterad till en större kruka. Nya skott börjar tillkomma exponentiellt med några dagars mellanrum under växtlampan och växten ser ut att må väldigt bra.
Än har ingen näring getts men vatten tilldelas rikligt vid behov.

9 veckor

Vår Indiankrasse har nu fått en vecka på sig att börja slå ut rötterna i den nya krukan sedan omplantering och till att döma av tillväxten så var det i helt rätt tid. Tillväxten av nya blad och nya stammar har varit explosiv till den grad att vi nu behöver tänka om hur kommande fotografering ska ske, då hon håller på att växa utanför foto-bordet som används.

Bevattning har fortsatt ske rejält vid behov och första dosen av näring har tilldelats under vecka 9.

10 veckor

Bladverket växer på bra och man ser nu början till små blomknoppar här och var.

15 veckor

Lite mer än en månad senare har utvecklingen av blommorna satt igång med fart. Många blommor har fortfarande inte slagit ut men ett par stycken är fullt utvecklade och har en skarp röd fin färg.

Bevattning har fortlöpt som normalt, näring har tillsatts i små mänger.

3 månader

Bara en vecka senare har utvecklingen av blommor varit exponentiell. Bladverket växer i samma takt och det börjar nu bli svårt med fotograferingen då växten börjar sträcka sig utanför vårt fotograferingsbord. Ungefär en tredjedel av alla blomknoppar har nu slagit ut och växten ser mycket effektfull ut under växtbelysningen.

Vi fortsätter med vattning vid behov men ingen ytterligare näring ges till växten.

17 veckor

Efter nu 17 veckor in i vårt odlingstest har mer än hälften av alla synliga blomknoppar slagit ut och bladverket fortsätter än att växa till sig. Växten lyser upp väldigt effektfullt i mörkret under vår växtbelysning tack vare vårt fullspektrumljus och hade vi haft förutsättningen att fortsätta med testodlingen hade vi låtit experimentet fortlöpa ett par veckor till för att följa växten igenom hela livscykeln men som vi konstaterat tidigare börjar det bli svårt att ta bra bilder med tanke på att bladverket är över 40cm i höjd. För framtida testodlingar införskaffas större fotograferingsbord så att vi kan förlänga dokumentationstiden.