BATAVIASALLAT 'Lollo Rossa'
BATAVIASALLAT 'Lollo Rossa' Lactuca sativa (Crispa-gr.)

Energieffektivt odlingstest av sallat

Lollo rossa är en snabbväxande sallat som är utmärkt att använda till sallat. Den är mycket lättodlad och kan som vi demonstrerar här odlas under relativt små lampor med goda resultat.
För dig som vill odla egen sallat hemma kan det också vara bra och veta att växten är självpollinerande så att göra frön för kontinuerlig hemmaodling är lätt.

Vecka 1

Odlingstestet börjar med en 9 Watt fullspektrum E27 växtlampa från Gemma LED, några färska Lollo Rossa frön och vanlig planteringsjord. Odlingen har utförts i inomhusmiljö, med en standardtemperatur runt 22 grader och med en ljuscykel på 14 timmar.

Efter att ha sått ett par st Lollo Rossa frön valdes den friskaste av fröna ut för omplantering till en liten kruka och har därefter placerats med ca 50 cm avstånd under E27 växtbelysningen från lampa till toppen av plantan.

Under ser vi en bild av resultatet efter en vecka under belysningen i planteringsjord.

Vecka 2

Två veckor senare har sallat-plantan tagit sig riktigt bra och har kraftig tillväxt av blad för sin lilla storlek. Utöver att en mindre mängd vatten har tillsatts har inte mycket hänt med odlingen i detta stadiet.

Fullspektrum-lampan framhäver redan färgerna mycket fint på plantan och man kan redan här se att utvecklingen av färgpigment är kraftfull.

Vecka 3

Nu har vår Lollo Rossa tagit sig rejält för sin tredje vecka under 9 Watt växtlampan.
Rotutvecklingen har tagit sig mycket bra vid detta laget med vita fina rötter som redan börjar ta sig ut på undersidan och lägga sig runt om krukans innersida.

Fortfarande dricker inte plantan direkt något så bevattning har skett sparsamt.

Vecka 4

Nu har det börjat hända en del och då rotutvecklingen har varit mycket kraftfull och frisk har omplantering skett mellan vecka tre och vecka fyra till en aning större kruka.

Fortfarande har ingen näring tilldelats växten, men vattning fortsätter som tidigare.
Bladutveckling är mycket fin, spänstig och kraftfull. Färgerna fortsätter utvecklas och det är en mycket skarp klar röd färg i bladen. Sallaten ser väldigt frisk och glad ut och man kan klart se hur den växer från dag till dag.
Klicka på bilderna för att se nära och detaljerade bilder av hur bladverken ser ut under växtlampan.

Vecka 5

Kommande vecka har plantan gjort klar framgång.
Rötterna har redan börjat sticka ut på undersidan och ser som tidigare kritvita och friska ut. Bladen har en fortsatt snabb och fin tillväxt, som nu spretar ut runt om hela krukans kant.

En mindre andel ekologisk växtnäring har getts vid detta skede och detta har varit mycket uppskattat till att döma efter hur plantan svarat på näringstillförseln.

Vecka 6

Följande vecka sker den sista omplanteringen till en än större kruka då både rötter och blad klart indikerade att plantan är redo att transplanteras.
Även den här gången fortsätter vi att plantera om i vanlig planteringsjord för att få så bra tillväxt av rötterna som möjligt så att vi kan börja mata plantan med bra ekologisk växtnäring så snart sallaten är redo för detta.

Jorden innehåller en hel del fukt redan och eftersom rötterna har lite att jobba på innan de växt i den nya krukan så vattnas inget under vecka 6.

Bladutvecklingen fortsätter som önskat. Friska fina och krispiga rödgröna blad väller konstant upp från mitten av växten. Lampan är nu en aning närmre runt 30 cm från toppen av växten då armaturen tyvärr inte tillåter för högre placering än så- annars hade 50 cm varit ett bra avstånd att fortsätta med.

Vecka 7

Vår Lollo Rossa under Gemma LEDs växtlampa börjar nu närma sig skördetid. Blad och färger har fortsatt utvecklas som förväntat, möjligen med en aning oreguljär tillväxt i det övre bladverket, vilket med all säkerhet är en följd av att växtlampan inte kunnat placeras högre efter sista omplanteringen.

Näringslösning på ca 350ppm fortsätt nu att ges med var bevattning och plantan ser ut att fortsätta svara mycket bra på detta. Rötterna börjar nu titta ut genom hålen på krukans undersida och ser som tidigare friska och glada ut.

Skörden av sallaten kommer ske i någon av de kommande veckorna.
Än så länge har driftkostnaden av odlingen uppgått till ca 6kr, och med tanke på hur väl plantan tagit sig under den förhållandevis energieffektiva lampan så skulle det förmodligen gå att använda än mindre lampa och fortfarande få mycket bra resultat. Vi får återkomma till detta i senare testodling.

Vecka 8

Det har nu gått 8 veckor sedan fröet blev groddat under växtlampan från Gemma LED och vår bataviasallat Lollo Rossa har rotat sig väl och har en stabil utveckling av nya tätt växande, kraftiga blad.

Plantan matas nu var och varannan gång med växtnäring och den svarar bra på detta samt är mer än redo för att kunna bli skördad av sidobladen, men för anledning av detta odlingstest så har vi valt att låta alla blad vara intakta så att odlingen propert kan demonstreras.

Vi skulle kunna bryta testet av växtlampan här då detta varit mycket lyckat, men vi låter nog det gå en eller två veckor till för skojs skull.

Den sista bilden i ordningen här under vecka 8 är bilden som återförsäljaren av fröna marknadsför sallaten med, och som till att döma från bilden en planta som är odlad utomhus. Det är intressant att se hur stor skillnad i färg, speciellt då röda pigment, det är i bilden som återförsäljaren av fröna tillhandahåller och vad som lyckats presteras med de minimala 9 Watt som Gemmas växtlampa med högoptimerat spektrum förbrukar.
Hittills under odlingen har lampan knappt dragit 1,9kW och har kostat runt 1 krona och 50 öre i drift.