BÄRMÅLLA 'Strawberry Sticks'
BÄRMÅLLA 'Strawberry Sticks' Chenopodium foliosum

Bärmålla odlad i kruka

Bärmålla tillhör familjen mållväxter och finns naturligt i hela Europa och går med fördel att odla i Sverige både inomhus och utomhus. Förhållandet mellan bladverk och dess knall röda bär gör att växten ser väldigt effektfull ut när den ger frukt.
Bärmålla kallas också för smultronspenat då både bär och bladverk på växten är ätbara. Förutom det har tidigare hela växten använts för att framställa gyllene och gröna färger. Växten är mycket enkel att odla och kräver inte några speciella krav för att kultiveras.

Vecka 1

Odlingen av Bärmålla (som också kallas Smultronspenat) utförs under Gemmas 18 Watt fullspektrum E27 LED växtlampa för blommor i inomhusmiljö med en medeltemperatur runt 22-23 grader och en tidscykel med timer för belysningen som står igång 14 timmar per dag.

Vi börjar med ett par frön för att de friskaste av dessa ska kunna väljas ut inför odlingen.
En vecka efter groning under har fyra fina och friska små Bärmållor börjat slå rot och fått sina första blad.

Ingen bevattning sker första veckan då jorden fortfarande är mer än tillräckligt fuktig för att plantorna ska kunna rota sig.

Vecka 2

Efter två veckor har det visat sig vilka av plantorna som har bäst vigör och plantor med lägre vitalitet har sorterats bort.

De första riktiga bladen har nu slagit ut och tagit sig fint.
Plantorna duschas lite nätt med spraykanna för att hålla toppskiktet av jorden fuktig då rötterna än inte är välformade.

Vecka 3

Vid tredje veckan har nu rötterna börjat ta sig mycket fint vilket reflekteras i bladen då plantorna har haft en mycket fin bladutveckling och internoderna kommer tätt.

Plantorna har svarat fint på att bli sparsamt bevattnade.

Vecka 4

Vid vecka fyra har det hänt en del och plantan har svarat bra på att bli vattnad ett par gånger.
Bladutvecklingen är fin och internoderna fortsätter komma mycket tätt.

Rotutvecklingen har varit jättefin med vita friska rötter som tagit sig runt om i hela krukan samt börjat titta ut på undersidan. Plantorna är nu omplanterade i en aning större kruka, med samma planteringsjord som tidigare.

Vecka 5

En månad och en vecka senare har allt fortsatt som förväntat. Rötterna har redan börjat titta ut på undersidan och det är nog snart dags att plantera om i en ännu större kruka.

Bevattning sker regelbundet med svag näringslösning vilket plantan fortsätter svara mycket bra på.
Alla bladen är friska och gröna och internoderna fortsätter komma med täta intervaller.

Vecka 6

Mellan vecka fem och sex har plantorna tagit sig ordentligt sedan omplantering och har nu blivit flyttade till en än större kruka. Samma planteringsjord används som tidigare men krukan är nog dubbla volymen jämfört med föregående kruka så ingen bevattning sker vecka sex då jorden innehåller en del fukt. Utveckling av nya blad fortsätter som tidigare och alla är friska, gröna och lika tätt växande som föregående veckor.

Bärmållan har nu börjat skjuta iväg skott ifrån toppen av plantorna där små bär börjat utveckla sig.
Det ser inte ut som att plantan direkt blommar då man ser att bären som Bärmållan utvecklar kommer direkt på stammarna den skjuter ut, men vid beröring ser man att de vita små prickarna som sitter på bären enligt bilderna under innehåller pollen av något slag då detta är lätt flyktigt.

Vecka 7

Nu har det gått 7 veckor sedan Bärmålla / Smultronspenat- fröna blev groddade under Gemmas 18 Watt E27 växtlampa och man ser verkligen hur växten stormtrivs.

Bladverken fortsätter välla ut över sidorna efter att plantorna blivit omplanterade till sin nya kruka och skotten som plantorna skjuter ut där bären formeras blir bara längre, och med fler bär för var dag som går.

Näring ges nu regelbundet och plantan dricker en hel del. Rotutvecklingen har varit mycket kraftfull och det är nog dags snart igen för ytterligare en omplantering.

Även då det bara är en enda kruka med Bärmålla som står kan man ändå känna en härlig doft av blomster när man rör sig kring växten. En mycket behaglig doft som påminner om våren eller sommaren så här i vintermörkret.

Vecka 8

Efter det nu gått 8 veckor sedan sådd och cirka 3 veckor sedan Smultronspenaten börjat ge frukt har den nu växt till sig rejält. På bara en vecka har rankorna med bär växt till rejält och det kan nu räknas 11 rankor/skott totalt med bär på, där vart skott i skrivande stund utvecklat mellan 20 till 40 bär. Dessa skott med bär har blivit allt fler under tiden som plantorna börjat ge frukt så det ska bli spännande att se hur många av dessa rankor som så förhållandevis lite plantor kan ge under en så pass energisnål växtlampa som Gemmas 18w E27 belysning är.

Bevattning har skett regelbundet och då med tillsatt näring i vatten på runt 300ppm.
Rötterna har som tidigare tagit sig mycket väl och innan vecka 8 redan växt i sin tidigare kruka varpå Bärmållan blivit omplanterad än en gång till en lite större kruka än sist så att den får chans att sträcka på sig lite till innan det är dags att skörda bären och bladen på plantorna.

Den behagliga doften som nämndes i tidigare vecka har blivit starkare. Även om det inte är några direkta blommor på plantorna så avger ändå den pollen som sitter där bären bildas en mycket behaglig doft av vår eller sommar.

Vi kan nu också se att vissa bär även börjat få färg. Det är nog några veckor till innan det finns helt röda bär på plantan men oavsett så är det trevligt att se framgången av resultatet.

Det ska också tilläggas att de lila markant lila/rosa färgerna i bakgrunden som framgår på bilderna under växtlampan inte är representativt för hur det ser ut i verkligheten. Detta är snarare en effekt av digitalkameror då de verkar ha svårt att på ett bra sätt fånga förhållande av röda färger när det kommer till monokroma LED spektrum, även om dessa är fullspektrum som Gemmas lampor är.
Ett flertal olika kameror har provats, från vanliga mobilkameror till kompakta digitalkameror och systemkameror men alla uppvisar samma effekt pga röda våglängder.

Vecka 9

Mer än två månader har nu gått sedan sådd och plantan växer med vigör. De undre bladverken ser nästan ut att ha slutat växa nu och Smultronspenaten verkar koncentrera sig på att framförallt tillverka sina skott med bär.
Nya internoder med bär uppstår dagligen och bär som uppstått för ett tag sedan börjar nu få fin färg även om de fortfarande är hårda och oätliga.

Plantan dricker rejält och får både vatten och näring flera gånger i veckan.

Vecka 10

Två och en halv månad in i blomningen av Bärmållan fortsätter hon att sträcka på sig rejält. Ingen mer tillväxt sker underifrån utan all kraft koncentreras nu till toppen för nybildningen av nya bär som fortsätter ske dagligen.
Antal bär är nu för många för att kunna räknas men skulle kunna uppskattas att vara minst dubbelt så många som vid första räkningen, dvs mer än 400 bär.

Vissa bär börjar ta sig fint och visar stolt upp en delikat röd färg som framhävs ypperligt effektfullt under Gemma LEDs 18 Watt växtlampa.

Plantan dricker fortfarande glatt och fortsätter bli matad både med vatten och näring med jämna mellanrum.

Vecka 11

Nu ser man tydligt att resterande bär börjar få sin form över hela plantan.
Alla rankorna är fyllda med små omogna bär, hela vägen från början på rankan upp till det yttersta i toppen där hon var och varannan dag lägger på nya internoder med blad och bär.

Bevattningen sker som normalt men utan tillförsel av växtnäring under vecka 11.

Vecka 12

Nu efter 12 veckor ser man att alla de nya bären börjar få lite färg.
Bärmållan fortsätter växa som tidigare och mår mycket bra under växtlampan.

Vecka 13

Det har snart gått fyra månader sedan vår bärmålla slog rot och började växa. Många av bären är nu på väg att mogna och den första rankan är nu full med härligt röda och fullmogna bär!

Man ser nu också att hon börjar nå slutet på sin fruktgivning då de absolut nedersta bladen börjar vissna.

Plantan mår fortsatt mycket bra under vår växtbelysning och bevattning sker vid behov, utan någon extra tillsatt näring.

Vecka 14

Efter att hon nu passerat fyra månader från sådden står plantan nu i full frukt. Alla bär börjar nu ta färg under Gemmas växtbelysning och ser riktigt härliga ut, nästan lysande!
Ett provsmak de mest mogna bären vittnar om att de är söta och saftiga.

Utöver det har fortfarande ingen ytterligare näring getts. Enbart vatten tillförs vid behov.
De nedersta bladen fortsätter att vissna i långsam takt och plantan har även slutat växa på höjden vilket än mer vittnar på att hon börjar närma sig sitt slut och att det börjar bli dags för skörd.

Vecka 15

Efter snart 4 månader under växtlampa synd det nu klart att växten börjar blir klar för skörd. Även då där är en hel del bär som inte börjat få form och färg än så ser man att det inte är många dagar kvar för henne att riktigt fylla ut alla grenar med bär.

Plantan dricker fortfarande glatt, men ingen mer näring ges nu då det börjar närma sig de sista i fruktgivningen. Bären ser fina ut under växtlampan och lyser upp rejält. En härlig kontrast mellan intensiv rött och grönt så här en mörk Januaridag med dessa fylliga röda och söta bär.

Vecka 16

Som det så kraftfullt framgår från bilderna så har vår Bärmålla nu börjat ta sig riktigt rejält. Flertal blad nedtill har börjat vissna vilket är ytterligare tecken på att hon börjar nå slutet, samtidigt som effekten av de röda härliga bären under växtlampan sträcker sig längre och längre ut i grenarna då växten blir mer och mer effektfull för var dag som går.

Nu sådär 4 månader in i odlingen är nästan hela grenverken klädda i bär. Bären växer tätt, med en stor andel bär i förhållande till blad. Plantan gör verkligen rätt för sig angående sitt smeknamn ’strawberry sticks’ då det börjar likna mer frukt på växten än bladverk.

Vecka 17

En härlig och färgsprakande växt står nu under vår växtbelysning där mer och mer blad faller väck och fler röda bär dagligen dyker upp. Bären har inte blivit räknade då de finns i varierande storlekar och mognad fortfarande men tidigare uppskattning om ett par hundra bär ser ut att stämma som nu är färdiga att bli plockade.
Fler bär fortsätter dyka upp längs med stammarna, men inte i samma takt som tidigare. Det har även börjat dyka upp en del skott längst ner i krukan med nya rankor av bär.

Eftersom bladen nu börjar tappa mycket av sin klorofyll vilket framgår på bilderna där man kan se att de gulnar, anser vi denna testodling vara klar. Ett sannerligen lyckat experiment under växtlampa från Gemma LED där Bärmålla blivit odlad från frö till blomning och vidare till frukt.