Välj rätt växtbelysning

Att välja rätt växtbelysning kan vara lite klurigt, därför har vi satt ihop den här sidan som beskriver lite om de parametrar som man behöver tänka på och väga in när man ska välja sin växtbelysning.
Man måste ta till hänsyn vad växtbelysningen man väljer ska användas till och så klart vart den ska monteras för bästa möjliga trivsel.
Det händer också att vi exempelvis får mejl från människor som överskattar hur effektivt LED är, så för att undvika att någon köper en 6w spotlight växtbelysning till ett 1.5m träd med kraftig krona så ber vi er hänga med.

Ändamål för växtbelysning

Innan man väljer växtbelysning behöver den ha ett ändamål, vad lampan ska användas till och var ska den hänga.
Med 'vad' menar vi att man antingen kan underhålla en växt med växtbelysning, exempelvis växter som man tar in under vintern eller inomhusväxter som helt enkelt inte får tillräckligt med ljus i vid fönstret under den mörka tiden av året. Eller om man kanske mer kräver en odlingslampa som både kan få växten eller växterna att fodras, där man också har blommor och frukt i åtanke.
Generellt kan man säga att 30 watt per kvadratmeter (för Gemmas växtbelysning) är lagom för den som vill ha bra med ljus, och mellan 15-20 watt för den som mer vill underhålla sina växter. Vad det är för typ av växter spelar så klart också roll, då vissa växter kräver mer ljus och andra kräver mindre ljus. För växter som är mer ljuskrävande skadar det inte att använda mer än 30 watt per kvadratmeter och om syftet med växtbelysningen är att få växterna både ska växa med kraft och blomma (eller ge frukt) bör belysningen vara på 60 watt eller mer per kvadratmeter.

Vart växtbelysningen ska hänga är också viktigt att ha i åtanke. Om lampan är menad att hängas i ett allmänt rum är det mer fördelaktigt att ha en smalare vinkel på ljuset då de sprider ljuset mindre runt om i omgivningen vilket lätt blir uppskattat om kvällarna. En smalare vinkel innebär också att ljuset inte blir lika stickande i ögonen som till skillnad från våra konkurrenter använder mellan två till fyra gånger så bred vinkel. Lampor med så bred vinkel är svåra att titta på och lämpar inte sig att hänga i vardagsrum, kök eller sovrum.

Växtbelysning med 45 och 90 grader ljusvinkel

LED växtbelysning med smal 45 grader ljusvinkelLjusbild från växtbelysning med 90 grader vinkelGemmas växtbelysning har som standard 45 graders spridning på ljuset om inget annat anges i beskrivningen. Det innebär att om exempelvis en växtbelysning spotlight hängs på 1 meters avstånd från golvet, kommer den producera en ljusbild som i praktiken är ca 50x50 cm (i verkligheten blir ljusbilden aningen större däremot eftersom det vill sprida sig). Och så klart, ju högre lampan hängs, desto större ljusbild. För en odlingslampa med 90 graders ljusvinkel betyder det att på 1 meters avstånd ger en ljusbild om 100x100cm. Det innebär att växtbelysningen kan hängas närmre växten och producera en större ljusbild. Växtbelysning med 90 graders vinkel passar sig bättre med exempelvis träd och andra stora växter som har större blad eller krona och man har inomhus eller övervintrar inomhus, medan 45 grader växtbelysning passar bättre för normalstora inomhusväxter och blommor.
Fördelen med ett mer koncentrerat ljus som har vinkel på 45 grader är att växtbelysningen kan hängas högre och ackommodera växter i olika storlekar utan att de tappar växtkraft lika kraftigt på höjden som en bredare vinkel gör. Med 45 grader får mindre växter hjälp att utveckla mer rötter som leder till en naturligare tillväxt, samtidigt som större växter får mer ljus att producera pigment med med tiden som de växer närmre lampan.

Växtbelysningen med 45 graders ljusvinkel passar bäst mellan 50-100 cm höjd över växten, medan lampor med 90 graders vinkel kan hängas dubbelt så nära eller högre för att öka ljusbilden mer för växter med kraftiga bladverk eller träd med breda kronor.
Har man växter som är i olika höjder kan det vara fördelaktigt att använda sig av flera lampor för att kunna anpassa höjderna och spridningen av ljuset individuellt mellan växterna.
Din kundvagn
Kundvagnen är tom

LED Växtbelysning
E27 18w
E27 12w
E27 9w
E27 7w
E14 5w
GU10, MR16 5w
T8 lysrör 10-24w
Spotlight 18w
Spotlight 36w
Ramp 18w-36w
Ramp 48w-72w
Takväxtbelysning 9-18w
E40 40w
E40 60w
Odlingslampa 30w
Odlingslampa 60w
Odlingslampa 90w
Odlingslampa 180w
Odlingslampa 300w
Odlingslampa 675w
Odlingslampa 1200w

Gemma FAQ

Guide

Information
Färger, LED och växter
Odling 4w vs 10w
Odling 60w vs 90w UFO

Kundtjänst

Betala med Payson