Välj rätt växtbelysning

Att välja rätt växtbelysning kan vara lite klurigt, därför har vi satt ihop den här sidan som beskriver lite om de parametrar som man behöver tänka på och väga in när man ska välja sin växtbelysning.
Man måste ta till hänsyn vad växtbelysningen man väljer ska användas till och så klart vart den ska monteras för bästa möjliga trivsel.
Det händer också att vi exempelvis får mejl från människor som överskattar hur effektivt LED är, så för att undvika att någon köper en 6w spotlight växtbelysning till ett 1.5m träd med kraftig krona så ber vi er hänga med.

Ändamål för växtbelysning

Innan man väljer växtbelysning behöver den ha ett ändamål, vad lampan ska användas till och var ska den hänga.
Med 'vad' menar vi att man antingen kan underhålla en växt med ljus, exempelvis växter som man tar in under vintern eller inomhusväxter som helt enkelt inte får tillräckligt med ljus i vid fönstret under den mörka tiden av året. Eller om man kanske mer kräver en odlingslampa som både kan för växten eller växterna att fodras, där man också har blommor och frukt i åtanke.
Generellt kan man säga att 50 watt per kvadratmeter (för Gemmas växtbelysning) är lagom för den som vill ha bra med ljus, och mellan 30-50 watt för den som mer vill underhålla sina växter. Vad det är för typ av växter spelar så klart också roll, då vissa växter kräver mer ljus och andra kräver mindre. För växter som är mer ljuskrävande skadar det inte att använda mer än 50 watt per kvadratmeter och om syftet med växtbelysningen är att både få växterna att växa och blomma (eller ge frukt) med kraft bör belysningen vara 100 Watt eller mer per kvadratmeter.

Vart växtbelysningen ska hänga är också viktigt att ha i åtanke. Om lampan ska användas i ett allmänt rum är det mer fördelaktigt att välja en lampa som är passivt kyld under drift då dessa inte avger något ljud. För lampor som är aktivt kylda är priset en aning lägre, men då med undantaget att de är utrustade med fläkt för avkylning. Våra aktivt kylda lampor passar därmed bäst i rum som är helt avsedda för odling där ljud inte är en störande faktor.

Lampor med 45 och 90 grader ljusvinkel

LED växtbelysning med smal 45 grader ljusvinkelLjusbild från växtbelysning med 90 grader vinkelVi använder idag en kombination av 45° och 90° ljusvinkel i våra växtlampor. Vilken spridningsvinkel var lampa har står angivet i produktbeskrivningen för var produkt.

Generellt använder vi den smalare 45° vinkeln för mindre lampor och 90° för kraftfullare lampor. Det innebär att 45° lampor har en mindre belyst yta på samma avstånd som 90° lampor, men kan fortfarande producera en bra effekt med ljuset även om watt-antalet är lägre då ljuset har högre koncentration. Monteras en 45° lampa på 1 meters avstånd på golvet avger den en ljusbild som är ca 50Ø cm medan en lampa med 90° på samma avstånd avger en ljusbild som är ca 100Ø cm.

Vi rekommenderar att anpassa ljusbilden efter de behov som finns. Om det är en liten växt som behöver ljus passar det bäst med en mindre lampa som avger ljus i 45° men om det är en större växt, träd eller flera växter ska stå under samma växtlampa är det bättre att välja 90°.