Gemma LED FAQ

Här har vi samlat de vanligast frågor som kommer in till oss via mejl.
Titta gärna igenom frågorna innan in kontaktar oss eller beställer.

Vilken lampa ska jag välja till mina växter?

För att välja rätt lampa till dina växter behöver du framförallt ha två saker i åtanke, hur stor växten är och hur mycket naturligt ljus den får under dagen. Står växten i ett ljusare läge går det ofta bra med lite mindre kraft men om växten står där lite eller inget ljus kommer till under dagen behöver du kompensera för detta med extra artificiellt ljus.
För att en växt ska trivas bra med växtbelysningen rekommenderar vi vanligtvis runt 30 Watt per kvadratmeter om växten står ljust och 60 Watt eller mer om växten får lite eller inget naturligt ljus. Beroende på om du har flera växter eller bara en och hur dessa är placerade har vi olika utföranden av växtbelysning, som skenor och spotlights för att bäst kunna anpassas till alla behov.

Behöver du hjälp med uträkning av rekommenderat antal Watt för dina växter så hoppa vidare till punkt 3) där vi har ett hjälpmedel för detta.

Jag ska övervintra citron, oliv, palm eller annat träd.

Så länge det endast handlar om övervintring ger vi samma rekommendationer som för vanliga inomhusväxter och som är beskrivet i punkt 1. För växter som står ljust under dagen vid övervintring rekommenderar vi minst 30 Watt per kvadratmeter och för de som står mörkare eller helt utan naturligt ljus minst 60 Watt.
För att räkna ut hur mycket du behöver kan du hoppa vidare till punkt 3 som hjälper dig med detta.

Hur många Watt behöver jag i min växtbelysning?

Som beskrivet i punkt 1) rekommenderar vi mellan 30 och 60 Watt till dig som vill ha friska och fina växter. Med verktyget under hjälper vi dig räkna ut lagom antal Watt för ditt ändamål. Ange din växt eller dina växters totala bredd och djup för krona/bladverk som du vill belysa så räknar vi automatiskt ut rekommenderade styrkor för att dina växter ska trivas. Tänk på att växterna kommer växa med tiden så det skadar inte att överdriva måtten lite för att vara på säkra sidan.

Har du flera växter inräknade i måtten som angetts är det sannolikt att formen på måttet inte är helt kvadratisk. Då kan det vara fördelaktigt om du delar upp Watt-antalet vi har föreslått över ett par lampor för att sprida ut ljuset så effektivt som möjligt över dina växter. Är formen exempelvis dubbelt så lång som djup så skulle det vara en god ide att exempelvis använda två mindre spotlights istället för en större eller någon annan belysning som bättre passar in i formen du angivet. Bredd (cm):
Djup (cm):

Jag tänker odla chili/tomat eller annan växt som ger blommor/frukt.

För bästa möjliga resultat rekommenderar vi våra aktivt kylda lampor då dessa har ett aningen rödare spektrum än vår passivt kylda belysning som hjälper växterna i blom och fruktgivande fas bättre. På grund av att dessa kyler dioderna med fläktar, kan belysningen byggas mer kompakt och kräver förhållandevis (jämfört med passivt kylda lampor) mycket mindre metall. Detta gör att priset per watt är i bästa fall flera gånger lägre än för lamporna utan fläktar.
För ett bra odlingsresultat rekommenderar vi odlingsbelysning på runt 300 Watt per kvadratmeter. Det går bra att använda både mer och mindre, och detta kommer påverka resultatet till det sämre och det bättre.
Alla våra aktivt kylda odlingslampor använder 90 graders spridningsvinkel på ljuset så belysningen är bättre lämpad att hänga närmre växterna. Ett bra avstånd mellan växternas topp och belysningen är mellan 20-40cm.

Vilket avstånd ska jag montera min belysning på?

Avståndet du bör sätta lampan på över växternas topp varierar lite vilken typ av växtbelysning du använder. Om inget annat har angetts i produktbeskrivningen för lampan är 45 graders spridningsvinkel standard och i det fallet är runt en meters avstånd från toppen på växten ett lagom avstånd. Det går så klart bra att ha belysningen närmre också för en kraftfullare effekt, men helst inte närmre än en halvmeter eftersom ljusets alla våglängder inte blandas ordentligt. Står en växten eller växterna i ett ljusare utrymme går det även bra att ha växtbelysningen längre ifrån för att öka ytan som blir belyst, men tänk på att större yta innebär ett svagare ljus.

För lampor med 30 graders spridningsvinkel, exempelvis våra tak-spotlights (GU10, MR16 och skensystem för tak) lämpar sig ett avstånd runt 2 meter bättre då ljuset är mer koncentrerat och växtlamporna är speciellt framtagna för att hängas högt utan att tappa effekt. För högre takhöjder rekommenderar vi att skensystem sätts upp, då detta har belysning med effekt upp till 18 Watt.

När det gäller belysning med 90 graders spridningsvinkel som våra aktivt kylda odlingslampor eller vissa av våra passiva strålkastare bör avståndet mellan toppen på växten och lampan inte vara mer än max några decimeter.

Bör jag välja aktivt eller passivt kyld växtlampa?

Vilket val av led-växtlampa du väljer beror helt på vad ditt ändamål med belysningen är och vart den ska installeras.
För inomhusändamål är passivt kyld belysning det bästa valet för dina växter och för er som ska vistas kring belysningen då lamporna kyls utan fläktar och därmed är helt tysta under drift. Samtidigt är fördelningen av spektrumet i belysningen framtaget med människor i åtanke, där ljuset inte bara ska passa bra till växter och blommor utan även för de människor som vistas kring ljuset.

Om ändamålet med med belysningen är att rent av odla växter med kraftfulla resultat passar aktivt kyld belysning mycket bättre då dessa lampor har ett förhållandevis bättre pris per Watt än passivt kyld belysning, då dessa inte kräver kraftigare metallhöljen som leder bort all värme utan kyls ner med fläktar. Som exempel kan vi jämföra vår passivt kylda 60 Watt strålkastare med vår aktivt kylda 75 Watt strålkastare, där pris-skillnaden per watt är över 30%. Desto större den aktivt kylda belysningen är, desto billigare blir också priset per Watt. Jämför vi vår 60 Watt mot vårt aktivt kylda 1200 Watt är priset nästan 80% billigare per Watt.
Kompromissen här blir att belysningen inte passar speciellt bra in i inomhus/hem-miljöer där man normalt vistas då fläktarna för ljud om sig men lämpar sig utmärkt att monteras upp där odling pågår och ljud inte är en störande faktor.

Jag har precis tagit emot min växtbelysning men en eller ett par dioder lyser inte.

Belysningen vi utvecklar är som det beskrivs på flera ställen på sidan fullspektrum växtbelysning.
Det innebär att vi använder ett så brett spektrum vi kan med så många funktioner som möjligt för växter. Förutom blått, grönt, varmvitt och två olika röda frekvenser använder vi oss också av infrarött ljus till växterna. De dioder som inte ser ut att lysa är alltså infraröda och kan inte uppfattas av mänskliga ögat. För växterna hjälper detta ljus de synliga röda frekvenserna att tränga djupare in i cellerna på växten, något som är extra viktigt för dig som använder belysning till blommor eller som odlar frukt av något slag.

Är det möjligt att använda dimmer med växtbelysningen?

Nej, det är inte möjligt att använda dimmer. Gäller det större beställningar kan vi däremot tillverka lampor för ert ändamål som är speciellt utrustade med dimmer och fjärrkontroll.

Är det möjligt att få rabatt vid större beställningar?

Ja absolut, kontakta oss via mejl så ska vi hjälpa er med prisförslag.