Stor 100 Watt växtlampa för växter och odling

Stor växtlampa för inomhusbruk och odling

Detta är den större modellen av våra nyutvecklade lampor för växter. Som tidigare modell den ersätter är även den här fläktlös och således helt tyst under drift. Vår 100 Watt modell är i samma utförande som 50 Watt modellen med den skillnaden att den är större med plats för dubbla LED kretskort.
Under utvecklingen av dessa nya växtlampor har stor fokus lagts på att försöka förbättra så många saker som möjligt på en och samma gång. Det mest uppenbara är att vi nu tillhandahåller en lampa som ger 40% mer effekt än modellen som ersätts och detta utan någon förändring i pris. Detta har delvis uppnåtts tack vare ett närmre jobb med individuella fabriker samtidigt som vi flyttat hem delar av produktionen till Sverige. Tack vare detta får vi också bättre kvalitetsöversyn.

I den här nya modellen har vi helt gått över till COB (chip on board) istället för att använda traditionellt kretskort med LED. Det innebär att alla LED chip nu är monterade tillsammans över en liten yta vilket resulterar i att man varken ser de individuella färgerna av ljus, samtidigt som alla färger blandas perfekt. För offentliga miljöer eller arbetsplatser är detta extra viktigt då lampan inte uppfattas som annorlunda, utan smälter in bra bland övrigt belysning.
Till skillnad från tidigare produktion av kretskort görs nu också alla våra nya COB kort med maskin. Det innebär en högre kvalitetstillförlitlighet, bättre precision och mindre risk för mänskliga fel.
Utöver detta använder vi även dubbelt så många LED på kretskorten än vad kortens energiförbrukning uppgår till. Så även då vart kort installerat i lampan enbart drar 50 Watt sitter det totalt 100 Watt värt av chip på vart kort. Vi gör detta för att kunna dra ner på energin som kretsen matas med och på så vis förlänger vi livslängden för vart kretskort.

Vi har också passat på att utöka funktionaliteten för dessa kretskort så att vår växtbelysning nu är dimbar. Lamporna går bra att dimma med vanlig spänningsregulator. Som tidigare är belysningen IP65 och kan med fördel hängas såväl inomhus som utomhus eller i växthus. Förutom detta har vi också försett lamphuset med utbytbar strömsladd så att kunden själv kan välja den längd som blir bäst för ändamålet utan att behöva skarva sladd själv. Sladd väljs till lampan och finns i längder om 1, 3 och 5 meter.

Förutom fläktlös design används nu också temperaturhärdat borosilikat-glas för ljuslins. Båda modeller av växtbelysning använder dessa glaslinser med en spridningsvinkel på 90 grader. Tidigare har vi haft valet av både 45 och 90 graders spridningsvinkel av ljus. Med tanke på den rejäla effektökningen vi åstadkommit kan vi nu standardisera allt mot en ljusvinkel. Fördelarna med borosilikat-linser är att ljusgenomsläppet blir bättre, samtidigt borosilikat-glas över tid inte riskerar att ta skada av värme där vanliga plastlinser kan gulna eller förändra form, vilket leder till försämrat ljusgenomsläpp över tid för växtbelysning.

Belysning med rätt spektrum för olika pigment

Som i all vår växtbelysning använder vi Gemmas egna fullspektrum. Under utvecklingsprocessen för dessa nya lampor har vi passat på att förfina spektrumet än mer än tidigare revision med vårt fullspektrum tar vi hänsyn till både växter och människor, då vår filosofi är att växtbelysning både ska vara effektiv men också verka för ökad trivsel där den används.
Vårt fullspektrum är optimerat för så väl klorofyllutveckling i både blåa och röda delen av spektrumet, men genom att kombinera andra specifika våglängder med ljus tar vi även hänsyn till andra pigment som växter utvecklar. Detta a­vser pigment som bildar andra färger än grönt hos växter, något som är ytterst viktigt när man odlar blommor eller frukt. Dessa pigment är inte bara viktiga för färgutveckling hos växter men har en lika betydande roll för smak och luktutveckling.
Andra våglängder vi har valt att använda bidrar till bättre och kraftigare blad och stamtillväxt.

Genom att kombinera dessa färger på ett unikt sätt har vi fått till ett naturligt färgförhållande mellan optimala våglängder som ger upphov till en suverän färgåtervinning för blad, blommor och frukt. Det innebär att växter inte bara mår bra under vår belysning, utan även ser vackra ut, ett måste för hög trivselfaktor inomhus.

En lampa för inomhusväxter och för odling

Med ett bra tryck i belysningen kan användningsytan för dessa lampor varieras utefter behov. Denna växtbelysning ska förslagsvis användas över en belyst yta på mellan 1 till 4 kvadratmeter där avståndet som belysningen monteras på avgör ytan. För inomhusväxter som enbart kräver extra ljusunderhåll året runt och som får någon del naturligt ljus redan kan yta mot övre gränsen användas. Om det avser växter som står mörkt eller om det gäller växter med högre ljuskrav så som tropiska växter så föreslår vi ett närmre avstånd som resulterar i en mindre ljusbild men kraftigare ljus.

Lagom avstånd för montering är mellan 1 till 3 meter över golv eller den yta där växter placerats på. Närmre avstånd går bra och då till fördel för kraftfullare ljus. Dessa lampor går således bra att odla alla typer av växter med men bör vid odling inte användas på en yta över en kvadratmeter. Eftersom vi tagit hänsyn till alla pigment som en växt kan tänkas utveckla går det bra att odla så väl frukt som blommor under dessa lampor.

Vår växtbelysning fungerar till alla typer av växter och lämpar sig för användning året runt.

Växtlampa 100 Watt
2499 Kr

Teknisk specifikation

R, G, B, W, NIR
45, 26, 18, 6, 5 Watt
Brinntid
50 000 timmar
Belysningsstyrka, 1m
10000 Lux
Ljusvinkel
90°
Sockel
Ingen. Monteringsbar sladd med valbar längd.
Dimensioner BxDxH
290mm, 100mm, 230mm
Vikt
4 Kg
Garanti
2 år
Driftkostnad
8.75 Kr/månad, 90 Öre/Wh, 18 timmar/dygn
Märkning
CE, RoHS, IP65