Effektiv odlingslampa

Effektiv och mångsidig odlingslampa

Under utvecklingen av våra senaste kraftfulla LED kretskort har vi tagit fram en serie med lampor som kretskorten kan användas med, däribland dessa odlingslampor. Genom att ta fram en lampa som är helt anpassad för odlingsbehov kan vi kraftigt skära ner på kostnaderna och i längden slutpriset med ett av marknadens bästa pris till dig som kund.
Det kretskort som sitter i vår odlingslampa är samma typ av kretskort som används i vår 50 Watt växtlampa men kan till fördel av sin aktiva kylning erbjudas till runt 40% lägre pris. Trots detta kan vi erbjuda i princip alla funktioner och egenskaper som finns i våra växtlampor förutom tystnad och IP65 gradering. Vi rekommenderar därför endast kunder som har dedikerade utrymme för odling att använda dessa lampor då de är utrustade med fläkt så att eventuell störning från ljud kan undvikas, även om vi lagt extra vikt vid att få lamporna så tysta som möjligt och i förhållande till den ljudnivå som normalt återfinns i fläktbaserad odlingsbelysning så är våra lampor mycket tysta.

Under framtagningen av själva lamphuset har vi gått igenom en mängd olika modeller för att hitta det som som löser så många problem som möjligt utan att dra ner på finess eller funktion. En av funktionerna som gör vår odlingslampa mångsidig är möjligheten att bygga ihop den med fler lampor. Vi erbjuder således paket av lampor för att du som kund själv ska kunna anpassa den effekt du behöver för ditt odlingsutrymme. Lamporna levereras omonterade men monteras enkelt ihop genom att öppna upp locken mellan två eller fler lampor och med hjälp av skruv och mutter fästa dessa vägg mot vägg. På lamphuset sitter även ett så kallat daisy-chain uttag så att du som vill odla med mer än en lampa inte behöver sätta var lampa i ett eluttag utan kopplar endast en lampa till ett uttag och länkar sedan ihop lampa med från daisy-chain uttag till nästa lampas strömintag. Var lampa som kopplas upp har också sin egen strömknapp som går sidan om kedjekopplingen vilket betyder att du som odlare kan stänga av enskilda lampor om du under vissa växtstadier inte kräver full effekt från din belysning. Det betyder också att om en av lamporna av någon anledning går i sönder så fortsätter resterande lampor i kedjan att arbeta.

Odlingslamporna levereras kompletta med skruvar för sammanlänkning (vid beställning av mer än en), standard IEC C13 strömkabel samt vajrar och krok för upphängning.

Fullspektrum COB-kretskort för odling

Lamphuset vi har valt är en liten och kompakt modell. Vårt mål har varit att leverera en så kompakt lampa som möjligt för att både kunna tillhandahålla ett utmärkt pris men även för att odlingslampan ska ha ett högt PPFD-värde (Photosynthetic Photon Flux Density) vid användning av flera lampor samtidigt och tillsammans med den värmehärdade borosilikatlinsen kan vi garantera ett högt genomsläpp av ljus utan degradering av dess prestanda över tid pga värme- något som är ett vanligt problem vid användning av plastlinser.

Våra LED kretskort är fullspektrum COB men är till skillnad från de COB kretsar som normalt hittas på marknaden inte fosfor-baserade utan är producerade med monokroma våglängder då detta möjliggör att vi helt och hållet kan skräddarsy våra odlingslampor till växternas olika pigment. Med fosfor LEDs går det att uppnå fullspektrum men inte med någon vidare precision över spektrumet vilket innebär högre driftkostnader för den som odlar.
Kretskortet är av hög kvalitet med en rejäl aluminiumbas för ordentlig värmeavledning. Vi använder inte tenn eller silverunderlag som normalt återfinns på COB kretskort idag, istället använder vi guldunderlag och guldplätering för att säkerställa att våra kretskort fungerar bra även om de utsätts för högre temperaturer än förväntat.

Förutom detta, har vi trots odlingslampans 50 watt i själva verket försett kretskortet med totalt 100 watt av LED chip.
Genom att strypa ner potentialen för kretskortet till halva effekten kan vi både säkerställa god spektrumstabilitet men även med högre säkerhet kunna garantera minst 50 000 timmar för var lampa.

Odlingslampor med rätt spektrum för växter

Spektrumet som vi har tagit fram har vi gjort med flera olika aspekter i åtanke. Som tidigare nämnt använder vi monokroma våglängder som endast skapar det ljus som till största utsträckning påverkar växten. Blått och rött ljus använder vi i huvudsaklig utsträckning där klorofyll och karoten påverkas som mest, grönt ljus använder vi för att främja främja Anthocyanin, flavonoider och även här karoten men även cellutveckling för stam och blad samt en uppsättning med NIR våglängder (near infra red) som hjälper rött ljus under blom och fruktgivande faser att penetrera djupare ner i växtens celler. Ett fullvärdigt ljus för odling med våglängder sammansatta i ett förhållande som är naturligt fördelade och till skillnad från LED odlingslampor som enbart satsar på höga PAR värden, trevligt att jobba under då alla färger från hela spektrumet tydligt framhävs.

Våra odlingslampor passar således också till alla typer av växter för alla tänkbara stadier oavsett om det gäller köpta växter eller odling från frö. Spektrumet är väl anpassat för så väl grönbladiga som blommande och fruktgivande växter och kan användas för övervintring av både träd och andra större växter och kan med fördel användas vid odling och underhåll av tropiska växter och träd som exempelvis odlas i terrarium eller i rent hobbysyfte inomhus.

Odlingslampa 50 Watt
999 Kr

Odlingslampa 100w (2*50 Watt)
1699 Kr

Odlingslampa 200w (4*50 Watt)
3199 Kr

Odlingslampa 400w (8*50 Watt)
5399 Kr

Odlingslampa 800w (16*50 Watt)
9199 Kr

Beställ nu och delbetala från 100Kr/mån med Payson-faktura

R, G, B, W, NIR
(45, 26, 18, 6, 5 Watt) / 2 Watt per modul
Brinntid
50 000 timmar
Belysningsstyrka, 1m
5000 Lux per modul
Ljusvinkel
90 °
Sockel
IEC C13. Kabel medföljer.
Dimensioner BxDxH
164mm, 164mm, 82mm
Vikt
2 Kg per modul
Garanti
2 år
Driftkostnad
24.3 Kr/månad per modul, 90 Öre/Wh, 18 timmar/dygn
Märkning
CE, RoHS, IP65