Effektiv odlingslampa

Effektiv och mångsidig odlingslampa

Under utvecklingen av våra senaste kraftfulla LED kretskort har vi tagit fram en serie med lampor som kretskorten kan användas med, däribland dessa odlingslampor. Genom att ta fram en lampa som är helt anpassad för odlingsbehov kan vi kraftigt skära ner på kostnaderna och i längden slutpriset med ett av marknadens bästa pris till dig som kund.
Det kretskort som sitter i vår odlingslampa är samma typ av kretskort som används i vår 50 Watt växtlampa men kan till fördel av sin aktiva kylning erbjudas till runt 40% lägre pris.
Lamporna är utrustade med en tystgående fläkt för kylning.

Under framtagningen av själva lamphuset har vi gått igenom en mängd olika modeller för att hitta det som som löser så många problem som möjligt, utan att dra ner på finess eller funktion. En av funktionerna som gör vår odlingslampa mångsidig är möjligheten att bygga ihop den med fler lampor. Vi erbjuder således paket av lampor för att du som kund själv ska kunna anpassa den effekt du behöver för ditt odlingsutrymme. Lamporna levereras som moduler och monteras enkelt ihop med medföljande konsoler och skruvar. På lamphuset sitter även ett uttag för att brygga lamporna, så att du som vill odla med mer än en lampa inte behöver sätta var modul i ett eluttag utan kopplar endast en lampa till ett uttag och länkar sedan ihop modulen till nästa lampas strömintag. Var lampa som kopplas upp har också sin egen strömknapp som fungerar oberoende av kedjekopplingen, vilket betyder att du som odlare kan stänga av enskilda lampor om du under vissa växtstadier inte kräver full effekt från din belysning. Det betyder också att om en av lamporna av någon anledning går sönder så fortsätter resterande lampor i kedjan att arbeta.

Odlingslamporna levereras kompletta med skruvar för sammanlänkning (vid beställning av mer än en), standard IEC C13 strömkabel samt vajrar och krok för upphängning.

Fullspektrum COB-kretskort för odling

Lamphuset vi har valt är en liten och kompakt modell. Vårt mål har varit att leverera en så kompakt lampa som möjligt för att både kunna tillhandahålla ett utmärkt pris, men även för att odlingslampan ska ha ett högt PPFD-värde (Photosynthetic Photon Flux Density). Vid användning av flera lampor samtidigt och tillsammans med den värmehärdade borosilikat-linsen kan vi garantera ett högt genomsläpp av ljus utan degradering av dess prestanda över tid pga värme- något som är ett vanligt problem vid användning av plastlinser.

Våra LED kretskort är fullspektrum COB, men är till skillnad från de COB kretsar som normalt hittas på marknaden inte fosfor-baserade utan är producerade med monokroma våglängder. Detta möjliggör att vi helt och hållet kan skräddarsy våra odlingslampor till växternas olika pigment. Med fosfor LEDs går det att uppnå fullspektrum men inte med någon vidare precision över spektrumet, vilket innebär högre driftkostnader för den som odlar.
Kretskortet är av hög kvalitet med en rejäl aluminiumbas för ordentlig värmeavledning. Vi använder inte tenn eller silverunderlag som normalt återfinns på COB kretskort idag. Istället använder vi guldunderlag och guldplätering för att säkerställa att våra kretskort fungerar bra även om de utsätts för högre temperaturer än förväntat.

Förutom detta har vi trots odlingslampans 50 watt i själva verket försett kretskortet med totalt 100 watt av LED chip.
Genom att strypa ner potentialen för kretskortet till halva effekten kan vi både säkerställa god spektrumstabilitet, men även med högre säkerhet kunna garantera minst 50 000 timmars brinntid för var lampa.

Odlingslampor med rätt spektrum för växter

Spektrumet som vi har tagit fram har vi gjort med flera olika aspekter i åtanke. Som tidigare nämnt använder vi monokroma våglängder som endast skapar det ljus som till största utsträckning påverkar växten. Blått och rött ljus använder vi i huvudsaklig utsträckning där klorofyll och karoten påverkas som mest grönt ljus använder vi för att främja Anthocyanin, flavonoider och även här karoten, men även cellutveckling för stam och blad, samt en uppsättning med NIR våglängder (near infra red) som hjälper rött ljus under blom och fruktgivande faser att penetrera djupare ner i växtens celler. Ett fullvärdigt ljus för odling med våglängder sammansatta i ett förhållande som är naturligt fördelade och till skillnad från LED odlingslampor som enbart har ett på höga PAR värde, är våra lampor trevliga att jobba under då alla färger från hela spektrumet tydligt framhävs.

Våra odlingslampor passar således också till alla typer av växter för alla tänkbara stadier oavsett om det gäller köpta växter eller odling från frö. Spektrumet är väl anpassat för så väl grönbladiga som blommande och fruktgivande växter och kan användas för övervintring av både träd och andra större växter. De kan med fördel användas vid odling och underhåll av tropiska växter eller träd som exempelvis odlas i terrarium eller i rent hobbysyfte inomhus.


Vi har gjort ett par uppdateringar


Under året har vi reviderat våra odlingslampor och gjort ett flertal förbättringar både internt och externt. Förutom vitt färgbyte av själva modulhuset, vilket är mer i linje med Gemma LEDs företagsprofil har vi framförallt förbättrat optiken samt flexibiliteten.

Numera bryter dessa odlingslampor ljuset vid 60 graders vinkel istället för 90 grader, som föregående version av lampa. Med vår nya lins åstadkommer vi samma ljusspridning mätt över en kvadratmeter som tidigare men med skillnaden av markant mycket bättre ljusgenomsläpp inom strålningsvinkeln, vilket resulterade i en effekthöjning på över 30%.
Den nya smalare vinkeln tillåter att dessa odlingslampor hängs högre än tidigare och användas effektfullare vid odling av större växter, tack vare att den nu smalare vinkeln kan nå med bättre effekt på längre avstånd.

Möjligheten att montera ihop flera moduler och formera en rigid enhetlig lampa är en väldigt bra funktion som gör dessa moduler till en mångsidig lösning lämplig för både små och stora odlingsbehov.
Förutom vajer med krok för upphängning samt strömkabel medföljande det också konsoler och skruvar för sammankoppling av två eller flera lampor. Vi har förenklat processen för sammanlänkning ytterligare och konsolerna skruvas därför direkt på sidorna av modulerna vilket gör monteringen både snabb och enkel. Den nya lösningen med konsoler tillåter också sammankoppling av moduler i vilken formation som helst för att bäst passa odlarens utrymme och behov. Om odlingslampan ska användas i ett odlingstält så kanske 2x2 eller 3x3 formering är lämpligt, medans om odling sker över ett bord eller bänk kanske 1x4 eller 2x4 form är mer passande, möjligheterna är många.

Var modul levereras komplett i förpackning (upphängningsvajer med krok, strömkabel samt konsoler med skruv) och innehåller både det som behövs för att komma igång men också allt som behövs för att expandera redan existerande uppsättning odlingslampor av samma modell. Dessa lampor gör det enkelt att expandera i framtiden om du som odlare vill öka effekten för din befintliga belysning. Lite som byggklossar, fast med odlingslampor.
Videorecensioner för Gemma LED odlingslampor


Odlingslampa 50 Watt
1249 Kr

Odlingslampa 100w (2*50 Watt)
2249 Kr

Odlingslampa 200w (4*50 Watt)
4149 Kr

Odlingslampa 450w (9*50 Watt)
7949 Kr

R, G, B, W, NIR
(45, 26, 18, 6, 5 Watt) / 2 Watt per modul
Brinntid
50 000 timmar
Belysningsstyrka, 1m
5000 Lux per modul
Ljusvinkel
90 °
Sockel
IEC C13. Kabel medföljer.
Dimensioner BxDxH
164mm, 164mm, 82mm
Vikt
2 Kg per modul
Garanti
2 år
Driftkostnad
24.3 Kr/månad per modul, 90 Öre/Wh, 18 timmar/dygn
Märkning
CE, RoHS