Chili, Cap 1546
Chili, Cap 1546 Capsicum annuum

Vi testar odla chili med odlingslampa

Det är många människor som odlar chili med passion idag. Vi tänkte därför inleda vårt första odlingstest med våra nyligen utvecklade odlingslampor med en fräsig chilisort kallad Cap 1546. Vi har valt den för sitt unika och kompakta växtsätt och sin fantastiskt fina små medel-heta frukter som mognar i sprakande färger av lila, gult, orange och rött.

Vi använder i vårt test vår 50 Watt odlingslampa ställd på timer med 14 timmars ljuscykel. Medeltemperaturen under odlingen har legat mellan 24-28 grader. För att både demonstrera belysningens effekt och vad den tillför i form av estetiskt värde så har vi inte bara odlat under den utan använder även samma lampa under fotografering för att framhäva alla färger på ett sprakande sätt.

Eftersom vi endast test-odlar i demonstrativt syfte för bloggen här på Gemma LED, odlar vi endast en chiliplanta. Men det skulle utan problem vara möjligt att ha runt 9 chiliplantor som är i liknande storlek under en och samma 50 watt odlingslampa, i och med att lampan sprider ljuset med 90 graders vinkel och har ett jämnt ljusflöde över hela ytan ljus som projiceras.
För ännu bättre resultat än som presenteras i bloggen har våra odlingslampor möjlighet att kopplas ihop med varandra, vilket effektivt kan mångdubbla styrkan av ljuset, tack vare lampornas modulära utförande.

Vecka 1

Vi börjar med att så plantan direkt på såjord. Vi använder under odlingen näringsberikad såjord och kommer vara restriktiva med att ge näring under växtperioden. Krukan placeras 30 cm från lampan och jorden hålls fuktig.

Första veckan är nu gången efter att fröet har slagit ut och plantan är nu 3 cm hög.
Bevattning sker sparsamt och jorden hålls fuktig.

1 månad

Bladutvecklingen har fått explosiv tillväxt under den gångna veckan och internoderna kring plantans stam börjar nu skjuta upp nya grenar med blad. Bevattning sker som normalt och ingen näring har tillförts så här långt in i odlingsprocessen.

Rötterna har växt till sig bra, med ett friskt och vitt rotsystem varpå chili-plantan omplanteras under veckans gång till en större kruka. Samma jord används i den större krukan som under sådden av fröet.

Plantan har nu en diameter på ca 20 cm och en höjd på 18 cm.

2 månader

Omplanteringen har varit märkbart uppskattad då blad och grenar på Chilin växer på bra, ser friska och gröna ut och utvecklas i god takt. Vi ökar också avståndet mellan odlingslampan och Chiliväxten strax efter omplanteringen till ett avstånd på 45cm.
En vecka in efter den första omplanteringen och allt ser strålande ut med nya härligt gröna blad var dag. Vi ser också början på de första blommorna nu. Än så länge har ingen blomma slagit ut men många knoppar har börjat dyka upp för att vara en så relativt liten chiliplanta.

Tillväxten av nya blad och grenar i toppen har nästintill varit explosiv. Överallt dyker det upp nya blomknoppar på vår chiliplanta och de första blommorna har nu äntligen slagit ut. De uppvisar en fin skär rosalila färg och är ett trevligt komplement till den lite djupare gröna bladfärgen.
Utöver detta fortsätter vi enbart med bevattning som normalt. Ingen näring har ännu tilldelats.

Bevattning har skett med jämna mellanrum och ingen näring har börjat att ges.

Chilinplantan är nu ca 35cm hög och har en diameter på drygt 30 cm

3 månader

Drygt en månad efter omplanteringen av chilin och växten är i full blom. Nya blomknoppar dyker upp hela tiden, men än så länge är där fler chiliblommor som inte slagit ut än som har slagit ut och det ser ut att det börjar bli dags för omplantering igen.
Eftersom chiliodlingen pågår inomhus under kontrollerade former handpollineras blommorna vartefter de öppnar sig. Flera blommor har tyvärr ramlat av, vilket kan vara en bieffekt av att de inte pollinerats ordentligt.

Efter ca 2½ månad så har växten omplanterats igen men tillväxten har nästintill helt avstannat vid en höjd på ca 50cm. Efter ungefär en vecka märks det tydligt på det övre bladverket att omplanteringen var uppskattad då den blir tätare och tätare mellan bladen under vår växtbelysning.

Mot slutet av de tre månaderna räknar vi än så länge totalt över 35 frukter i vår inomhusodling av Chili. Chiliplantan får en lätt näringslösning tillsammans med bevattning för att tillgodose den nya tillväxten av blommor och frukt.

Tillväxten har avstannat och plantan är ca 55 cm vilket rör sig om ca 5cm ytterligare höjd på 2 veckor. För övrigt verkar plantan må mycket bra, och har upp till och med nu endast tappat två blad, båda från det underliggande bladverket som inte får så mycket ljus som toppen av växten får.

4 månader

Blomningen är nu helt avklarad och chilifrukterna börjar bli mogna då färgen på frukterna successivt övergått från lila till rött. Totalt har plantan producerat 44 frukter. Hade pollineringen varit mer lyckosam så hade antalet uppskattningsvis varit två till tre gånger så många då en större andel blommor under odlingens gång ramlat av på grund av misslyckad pollinering.

Även då vi bara odlat en chiliplanta under denna 50w LED växtlampa så skulle vi också uppskatta att det hade gått bra att odla ca 4 st av plantor i liknande storlek utan att få någon märkbar avtappning i effekt från ljuset av växtlampan.